"Пощенска банка" придобива българските клонове на "Алфа банк"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Пощенска банка" ще придобие българските клонове на "Алфа банк", се посочва в официално съобщение на "Пощенска банка", която е собственост на гръцката "Юробанк", но е регистрирана по българското законодателство. От БНБ също потвърдиха информацията за планираното преструктуриране и заявиха, че то е движено изцяло от пазарни процеси. Сделката ще бъде изцяло приключена преди края на 2015 г.

Придобиването включва всички банкови дейности на "Алфа банк" на обща стойност 500 милиона лева и кредити в размер на над 800 милиона лева. След приключването на сделката клоновата мрежа на "Пощенска банка" ще нарасне до над 200 локации. От "Пощенска банка" информираха, че до приключавено на сделката клиентите на "Алфа банк" ще могат да използват клоновата мрежа, както досега, а след финализирането - на тяхно разположение ще са и клоновете на "Пощенска банка".

Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на "Пощенска банка" от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, като капиталовата адекватност ще бъде над 20%, а ликвидните буфери също ще бъдат значително над регулаторните изисквания, съобщават от "Пощенска банка".

От БНБ приветстваха анонсираната сделка и допълниха, че Централната банка подкрепя консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система, които са движени от пазарни мотиви и заедно с това допълнително укрепват капиталовата база и ликвидността, финансовата самостоятелност и операционната независимост от банкови системи на други страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Емил Хърсев

Хърсев: Придобиването на "Алфа банк" е свидетелство за доброто състояние на "Юробанк"

Гръцката "Юробанк" ще изкупи около 80 офиса на "Алфа банк" в България. Сделката ще бъде финализирана този следобед, твърди агенция Ройтерс. Миналата година близо 65% от гръцката банка бяха придобити от американски и канадски фондове.  Пред "Хоризонт"..

публикувано на 17.07.15 в 12:01

Гръцката банка "Юробанк" купува 80 български клона на ”Алфа банк”

Гръцката банка "Юробанк" ще купи около 80 клона на гръцката банка "Алфа банк", намиращи се в България, съобщава агенция "Ройтерс", цитирайки официален представител на "Юробанк". Управителните съвети на двете банки ще се срещнат по-късно в..

публикувано на 17.07.15 в 11:31

Гръцката банка "Юробанк" ще закупи българските клонове на своя конкурент "Алфа банк" за едно евро

Гръцката банка "Юробанк" ще закупи около 80 клона на гръцката банка "Алфа банк", намиращи се в България , съобщава агенция Ройтерс, цитирайки официален представител на "Юробанк". Управителните съвети на двете банки ще се срещнат по-късно в следобедните..

публикувано на 17.07.15 в 10:21