Данаи Кириакопулу: Гръцките банки ще продължават да намаляват своите операции в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките банки ще намалят присъствието си в България, прогнозира в интервю за "Хоризонт" икономистът Данаи Кириакопулу от Центъра за икономически и бизнес проучвания в Лондон. По думите ѝ анонсираното в петък сливане между българския клон на "Алфа банк“ и "Пощенска банка“, която е регистрирана като българска банка, но е собственост на гръцката "Юробанк", е част от процеса на преструкуриране на банковия сектор в Гърция. Банките в страната ще се стабилизират, прогнозира още Кириакопулу:

Очакваме гръцките банки да отворят в понеделник. Това е най-добрият възможен сценарий. В същото време капиталовият контрол ще продължи. Предполагам, че ще продължим да виждаме консолидация на банки. Знаем, че това повлия и на България с "Юробанк“ закупи българските клонове на "Алфа банк“. Мисля,че гръцките банки ще продължават да намаляват своите операции в България и страните от региона.

Според Данаи Кириакопулу спасителната програма е по-лесна за изпълнение, отколкото предишните две. Излизането на Гърция от еврозоната е по-лошият вариант, смята още гъркинята, която работи в Лондон:

Всъщност страните не плащат в действителност за Гърция. Ако погледнете къде са отишли парите от предишните две спасителни програми, много малка част са използвани за гръцките пенсии или заплати. Повечето са се върнали при кредиторите под формата на плащане на дълг. Затова смятам, че спасителната програма работи в полза на останалата част от еврозоната, защото тя получава парите си обратно.

Цялото интервю с Данаи Кириакопулу ще чуете в предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!