Ситуацията с бежанците в ЕС преди окончателното решение за квотите за преразпределение


Последните данни на Европейския съюз за 2015 г. показват, че броят на молбите за международна закрила продължава да нараства. През първите 5 месеца на тази година ръстът в сравнение с миналата е 68%.  В Годишния си доклад Европейската служба за подкрепа в областта на убежището отчита и нови тенденции - от началото на 2015-та досега най-много са кандидатите за убежище от Косово. Повече, отколкото от Сирия. Това е така, въпреки факта, че броят на кандидатите от Сирия е бил по-висок от регистрирания брой за същия период през 2014 г. Освен това през последните месеци е налице съществено увеличение на броя на кандидатите от Афганистан.
   Преди дни Европейският парламент разшири географския обхват на мерките, които ще се взимат в бъдеще за преместване на бежанци от страни, изправени пред критично увеличаване на мигрантския поток по своите граници.  Евродепутатите приеха предложението на Илияна Йотова за включване на Балканите и българо-турската граница като едно от местата с най-голям наплив на бежанци.
  В петък Държавната агенция за бежанците и Федералната служба на Германия за миграция и бежанци подписаха съвместна декларация за сътрудничество, която позволява активен обмен на информация между двете страни. Д-р Манфред Шмит, председател на Федералната служба на Германия и Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците у нас, коментират в интервю ползите от споразумението и актуалното положение с вълната от мигранти към двете страни. Казаков коментира и отражението на кризата в Гърция върху работата с бежанците като казва, че в момента помощта за южната ни съседка е още по-важна.

Още европейски новини:  
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!