Столтенберг: НАТО изразява силна солидарност със своя съюзник Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО изразява силна солидарност със своя съюзник Турция, каза генералният секретар Йенс Столтенберг в началото на заседанието на Алианса, посветено на терористичните атаки на турска територия.

Столтенберг започна със съболезнования за жертвите на атаките в няколко турски населени места по границата със Сирия, които той нарече ужасни актове на терор:

Правилно и навреме провеждаме срещата ни днес, за да обсъдим нестабилността на прага на Турция и по границата на НАТО. Алиансът следи отблизо развитието на ситуацията и стоим солидарно до нашия съюзник Турция.

Заседанието на 28-те посланици в щаб-квартирата в Брюксел продължи при закрити врата. То бе поискано от Анкара на основание член 4 от договора на НАТО, който предвижда политически консултации, ако страна - членка почувства заплаха за териториалната си цялост, политическата си независимост или сигурността си.

Турската армия започна атаки в Сирия и Северен Ирак срещу позиции на "Ислямска държава" (ИДИЛ) и кюрдските бойци в отговор на експлозията в град Суруч и убийството на войници и полицаи в провинция Диарбекир. Кюрдите воюват срещу ИДИЛ и се предполага, че част от атаките в Турция са реакция срещу досегашния отказ на правителството да участва активно във войната срещу организацията в Сирия.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди по-рано днес, че обсъжда със САЩ зона за сигурност на сирийска територия по дължината на турската граница. Той не уточни какви общи мерки очаква от останалите държави в НАТО. Някои от тях изразиха опасения, че мирният процес между Турция и сепаратистката кюрдска ПКК ще се провали след последните събития.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!