Кредиторите на КТБ ще могат да обжалват признатите вземания от синдиците в 14-дневен срок

Снимка: БГНЕС

Кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще могат да обжалват признатите вземания от синдиците в 14-дневен срок. Това ще стане, след като влязат в сила поредните промени в Закона за банковата несъстоятелност, направени заради фалита на четвъртата по големина банка в България.

Списъкът с кредиторите с признати вземания ще бъде публикуван в Търговския регистър, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Така няма да се предизвика струпване пред централата на банката. Стоянова посочи какво ще стане, ако се стигне до обжалване пред синдиците:

Те, от своя страна, имат нов, 7-дневен срок, в който трябва да изготвят отговор на всяко едно възражение: дали го приемат, или не го приемат. И да излязат с решение, в което казват дали съответният кредитор е включен, или е изключен от съответния списък на кредиторите.

Ако кредиторът все пак не е доволен от решението на синдиците, той може да го обжалва пред съда или да поиска среща с тях.

Всеки един от кредиторите, който има възражения, следва да се срещне със синдика и понеже става дума за двама синдици и хиляди кредитори, затова ние направихме малка промяна и в този текст, като казахме, че освен синдикът, може и упълномощено от него лице, което е нормално - това са обикновено юристите, които работят със синдиците - да осъществи тази среща, а не синдикът в лично качество, което физически би забавило изключително много процеса, уточни Менда Стоянова.

В момента все още синдиците на Корпоративна търговска банка изготвят списъка с кредиторите с признати вземания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!