Финансовото министерство е в очакване на решението на КЕВР за цените на тока

Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство изчаква решението на енергийния регулатор за цените на тока, за да прецени дали и по какъв начин да осигури 800 милиона лева, които НЕК дължи на двете американски централи от комплекса "Марица-изток". Това беше едно от условията, за да влезе в сила споразумението между трите дружества, което щеше да намали дефицитът в НЕК. Информацията бе дадена от депутата от левицата Красимир Янков. Той е член на Комисията за наблюдение на дейността на енергийния регулатор, която изслуша на закрито заседание заместник енергийният министър Николай Николов.

Янков допълни, че енергийното министерство не знае дали Европейската комисия ще нотифицира Наредбата, която прави възможно намалението на тежестта от "зеления ток" върху цените на бизнеса. Тези две мерки се очакваше да намалят цените на тока за индустрията и да намалят дефицита на НЕК.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов отказа да коментира цените на тока, а по повод исканата от бизнеса му оставка заяви, че той си изпълнява задълженията. Който иска оставката му, трябва да каже защо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Борисов: КЕВР да сметнат разумно и честно и да представят на обществото цената на тока

Премиерът Бойко Борисов очаква Комисията  за енергийно регулиране да сметне разумно цените на тока.  Министър-председателят заяви, че ще приеме крайното решение на регулатора.  Преди месец Борисов заяви, че и той щял да се присъедини към..

обновено на 30.07.15 в 11:48

Ат. Георгиев: Цената тока трябва да се повиши, но и да се свият разходите в енергетиката

Има една постоянна непредвидимост в енергийния сектор. Ако в петък има решение за нови цени на тока от 1 август, трябва всички участници в енергетиката да седнат на масата за преговори и да помислят как да се справят с дефицитите в сектора в..

публикувано на 30.07.15 в 17:37

Делян Добрев: Протестът срещу поскъпването на тока е малко закъснял

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев коментира в парламента, че не разбира протеста на работодатели и синдикати срещу поскъпването на тока, защото все още няма определени цени от регулатора. Според него правителството е..

публикувано на 29.07.15 в 16:13