Екологията е лайтмотивът в първата част на "София диша"

Снимка: БГНЕС

Ликьор от българско киви и бижута от къна - това са едни от най-любопитните артикули, които могат да бъдат намерени на фестивала "София диша". Днес той се провежда в района на "малките пет кьошета" в столицата, които са затворени за движение. Темата на първата част от фестивала, който ще се организира в София всяка неделя през август, е екологията.


За повечето от тези производители можем да научим единствено от интернет или да ги срещнем на фестивал като "София диша". Албена и семейството й които отглеждат българско киви в Петрич. Ако искаме да си купим българско киви, трябва да почакаме до октомври, но може да го консумираме до февруари.
Българите като цяло не знаят, че има българско киви, но всеки, който е опитал, определено го сравнява с гръцкото и българското печели по вкус.

На фестивала може да намерим и по-традиционни продукти, но произведени по изцяло екологичен начин. Например - килограм розови домати струва 5 лева на щанда, където продава Мирослав. Тяхната продукция се търси най-вече от семейства, които искат децата им да ядат качествена храна. Тук фермата се представя и със сезонни плодове и зеленчуци

Освен хранителни продукти се предлагат и козметика и декорация, изработена по екологичен начин. На малките пет кьошета може да се срещнем с производители на играчки и дрехи от естествени материали. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!