Пуснаха нова система за плащания към НАП през интернет

От днес работи изцяло нова система за плащане на данъци и осигуровки през интернет, съобщават от Националната агенция за приходите. Системата не изисква специална регистрация на сайта на НАП, а само такава в еPay. 


Новата система е директно свързана със справката за задълженията на фирмите и гражданите. Това позволява безпроблемно да бъдат платени всички задължения към държавата по интернет. Идентификацията на потребителите става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, уточняват от Националната агенция за приходите. Според тях новата система значително опростява плащанията към бюджета и елиминира изцяло риска от грешки, като некоректни данни за наредителя или неправилни кодове за вид плащане. 
Данъчните са разработили и отделна система, която позволява ръчно попълване на платежни нареждания, тяхното разпечатване и използване в при плащане на гише в банка. Тази система е приложима още в случаите, в които се плаща задължение на друго лице, различно от наредителя. 

От приходната агенция съветват хората да съобразят времето на плащането на своите задължения, когато използват новата система и да отчетат факта, че обичайно са необходими минимум 24 часа от нареждането на парите до пристигането им по сметките на приходната агенция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!