Сривът на фондовата борса в Атина няма да се отрази на финансовите пазари у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на гръцките банки на фондовата борса в Атина продължиха да падат четвърти пореден ден, като тази сутрин се понижиха с 4,5 на сто. Индексът на банковия сектор намаля с 63 процента от понеделник, когато борсата бе отворена след едномесечно прекъсване. За разлика от предните три дни обаче тази сутрин основният индекс на борсата в Атина се покачва, като отбеляза ръст от 0,5 на сто малко след началото на сесията. 

Сривът на Атинската борса няма да се отрази на българските финансови пазари, обясни за "Хоризонт" борсовият анализатор Стефан Ангелов от една от най-големите брокерски къщи у нас. Според него спадът ще продължи и през следващите седмици, което най-много ще се отрази на акциите на банките в Гърция. 

Финансовите играчи на българския пазар почти не притежават инвестиции в гръцки капитал, обясни Ангелов:
Експозицията вече към гръцки финансови инструменти от страна на български инвеститори е изключително малка, да речем е нулева от страна на капитала на банката и капитала на инвестиционни посредници и други, управлявани от тях портфейли. 

Сривът на гръцката фондова борса е очакван и най-вече ще се усети от банковия сектор в страната, който предстои да бъде преструктуриран:
Тъй като там не се знае точно какво ще стане. Има доста лоши икономически данни, които се очакват следващите месеци, и не може да се види "зелена светлина" в кредитирането. Те остават най-засегнати от разпродажбите. 

Вероятността за нови парламентарни избори и рестриктивните мерки срещу Гърция от страна на кредиторите също ще оказват негативно влияние върху цените на акциите на борсата в Атина. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!