Китайското правителство взе безпрецедентни мерки за справяне с последиците от катастрофалните експлозии

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Китайското правителство взе безпрецедентни мерки за справяне с последиците от катастрофалните експлозии, които разтърсиха Тянцзин.

 Петдесет са вече жертвите на двата големи взрива, проехтели снощи в индустриалната зона на китайския град Тянцзин. Ранените са повече от 700.
Над хиляда огнеборци бяха разположени край района на взривовете, докато 10 000 души медицински персонал се грижи за пострадалите. Над двеста елитни военнослужещи, част от специално звено за борба с ядрени, биологични и
химични катастрофи бяха изпратени в крайбрежния град.

Районът в непосредствена близост до складовете, където са се съхранявали опасните материали прилича на тежко военно полесражение. Срутени и обгорени сгради се извисяват над изпепелени стотици коли, паркирани в близост до епицентъра. Високи огнени стълбове изпълват небето с гъст и черен дим. Прозорците на хиляди домове, много от които на километри от взривовете бяха избити, стотици хора изгубиха цялата си покъщнина.

Гражданите на Тянцзин имат сериозни притеснения относно възможното замърсяване на въздуха с токсични изпарения и дим. Медии близки до централната власт в Пекин настояват за пълна прозрачност и своевременно информиране на обществеността за качеството на въздуха и развитието на спасителните операции. Очаква се, че морският бриз ще разсее дима навътре в Жълто море.

Тежките разрушения предизвикаха вълна на спонтанна гражданска съпричастност. През целия ден, стотици таксиметрови шофьори предлагаха безплатно своите услуги. Хиляди доброволци се включиха в спасителните дейности, предлагайки вода на пострадалите в болниците и дарявайки кръв за нуждаещите се.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!