БНБ и ДАНС ще правят проеерки за предотвратяването на престъпления срещу финансовата система

Снимка: Таня Харизанова
Българската народна банка ще извършва съвместни проверки с ДАНС за предотвратяването и разкриването на престъпления срещу финансовата система. От централната банка съобщиха, че двете институции са подписали споразумение за сътрудничество.

Сред основните сфери на взаимодействие ще бъдат провитодействието и превенцията срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Също така двете институции ще си съдействат при предотвратяването и разкриването на посегателства, свързани с финансовата и икономическата сигурност на страната. Те ще провеждат съвместни проверки, обмен на информация, експертна и техническа помощ и други методи, съобщават от централната банка.

Новите правила и процедури за взаимодействието между БНБ и ДАНС представляват първа стъпка в създаването на нова институционална рамка за оперативно сътрудничество между БНБ и други публични институции, допълват от банката.

Един от изводите, които Временната комисия за проучване на обстоятелствата около кризата на КТБ направи, бе именно лошото взаимодействие между БНБ и ДАНС. Според доклада на комисията двете институции бяха основните, които са допуснали кризата в четвъртата по големина банка в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!