НАП и Агенция "Митници" също имат пари в КТБ

Снимка: БГНЕС

Редица държавни дружества и агенции имат пари в Корпоративна търговска банка, става ясно от списъка на кредиторите. Освен енергийните дружества, "Топлофикация - София" и БДЖ, за които отдавна е известно, че имат блокирани средства в банката, в списъка се виждат Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Срещу името на Цветан Гунев, който бе отстранен като ръководител на банковия надзор именно заради краха на КТБ, стои сумата от 50 лева. Толкова има да получава и българската прокуратура. Доста по-голяма сума има да получава Монетният двор, който също се оказа сред кредиторите на КТБ с повече от 830 000 лева.

Близо 85 млн. общо са средствата, които се надява да вземе закъсалото дружество "Дунарит". Те обаче са под условие, защото вземанията са придобити чрез цесии, а прихващанията се оспорват в съда. Сред останалите компании, които имат блокирани средства, са БТК, оръжейния завод "Кинтекс" и дружеството "Бромак" на Цветан Василев. Самият той, както и членове на семейството му, също са в списъка на кредиторите. Там се вижда и името на Ахмед Доган, срещу което стои сума за близо 700 000 лева.  Първи по право след осребряването обаче най-вероятно ще бъдат три банки - "Комерцбанк", "Сосиете Женерал" и Българската банка за развитие.

Според Вера Ахундова от сдружение "Ние, гражданите", списъкът е направен така, че удовлетворен да бъде Фондът за гарантиране на влоговете.

Начинът, по който "отшиват", буквално казано, хора от списъка на кредиторите поради цесиите, означава, че се гони една цел - Фондът да си получи лелеяните един милиард, за които плаче премиерът, а останалите няма да получат почти нищо, защото и в бъдеще не се очертава плащане на почти нищо.

Ахундова обърна внимание, че синдиците на КТБ, които изготвиха списъка с кредиторите с признати вземания, не правят всичко възможно, за да опазят активите на банката.

Скоростта, с която синдиците харчат парите, огромните суми, които се плащат на юристи – до 10 000 лева на час за работа, има много назначени хора и тези, които бяха назначени от квесторите - над 120, са със заплати между 5 и 12 000 лева, означава, че над сто милиона за една година просто ще се изпарят.

Така вероятно достъп до средствата си така и няма да получат редица фирми и граждани. Затова вероятно сдружението "Ние, гражданите" ще обжалва списъка в съда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!