Москов: Нова структура обединява спешните медицински центрове в София град и областта

| обновено на 19.08.15 в 17:31
Снимка: БГНЕС

Спешните медицински центрове в София град и София област ще бъдат обединени в една обща структура, съобщи здравният министър Петър Москов на извънреден брифинг. Това ще осигури с 30 процента повече екипи, които да обслужват живеещите в София област. Ръководител на новото звено ще бъде доктор Георги Гелев, който в момента ръководи Спешния център в София град. 

Пет допълнителни екипа ще оказват спешна помощ в Софийска област. В линейките ще се качат шестимата лекари и 12-те медицински сестри, които в момента работят в координационния център, обясни Москов. В момента ситуацията е такава, че при инцидент в Етрополе, например, твърде вероятно да се окаже, че единствената за населеното място линейка е на друг адрес:

Ако се запази досегашната структура, другата най-близка линейка в рамките на ЦСМП София област е линейката в Елин Пелин. Представете си възможността линейка свободна от наряд от София да мине магистралата за 3 минути, представете си от Елин Пелин за Етрополе.

Филиалите за спешна помощ в Софийска област ще се запазят и ще бъдат допълнително оборудвани. Москов обаче изрази съмнение за начините, по които до момента са извършвани ремонтите на линейките в Софийска област.

Аз разчитам на директора на бъдещото общо ЦСМП да оправи това. Ако доктор Гелев не може да се справи с това, ще бъде назначен друг, който ще се справи.

Д-р Георги Гелев в момента ръководи спешното звено в София-град, чиято работа по никакъв начин няма да бъде нарушена заради промяната, увери Москов. 

Вдигането на бройката на екипите всъщност е начинът, по който вие няма да живеете с впечатление, че спешна помощ се бави или че недостатъчно добре е окомплектована.


Сливането на двата спешни центъра трябва да стане с решение на Министерския съвет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!