Хиляди протестираха в Дрезден в подкрепа на бежанците

| обновено на 30.08.15 в 12:11

Хиляди германци демонстрираха в Дрезден в подкрепа на бежанците. Градът е крепост на антиислямското движение ПЕГИДА и столица на провинция Саксония, където се случиха поредица изстъпления срещу имигрантите. 


Към демонстрацията се присъединиха и хора от съседни градове, от Берлин и дори от Чехия. След края й стотици отидоха  в съседното градче Хайденау, който бе арена на сблъсъци през последните дни заради откриването на център за подслоняване на бежанци. Снощи до сблъсъци не се стигна. Полицията в Саксония обаче търпи остри критики от страна на гражданите си, че не може да се справи с крайнодясната заплаха и досега не е извършила нито един арест въпреки многобройните нападения, класифицирани като опити и за убийство срещу бежанци. Най-често жертва на атаки са семейства или жени с деца в бежански домове. Полицията засега е арестувала само един човек, за когото стана ясно, че е фотограф, снимал сблъсъците.


Най-богатата страна в Европа - Германия е основната цел на повечето имигранти, стичащи се от Турция през Гърция и Западните Балкани. Според анкета на телевизия ZDF германците, които смятат, че страната им може и трябва да помогне на нуждаещите се от убежище, имат значителен превес над ксенофобите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!