Педро Антонио Серано: Кризата с мигрантите е резултат от конфликтите в Сирия, Ирак и Либия

Снимка: БГНЕС

Миграционната криза е пряко следствие от конфликтите в три държави: Сирия, Ирак и Либия. Това заяви Педро Антонио Серано, изпълнителен директор на Отдела за реакция при кризи и оперативна координация към Европейската дипломатическа служба. 90 на сто от хората, които прекосяват Балканите в посока Западна Европа, са бежанци, докато пристигащите африканци от Централното Средиземноморие са предимно икономически имигранти, каза още той.

По единия миграционен маршрут през Централното Средиземноморие идват субсахарски африканци, много от които са икономически имигранти. Другият маршрут е от Източното Средиземноморие през Западните Балкани и по него хората са предимно кандидати за убежище, пострадали от войната в Сирия. Очевидно действията ни спрямо едната категория – тази на икономическите мигранти, трябва да са различни от мерките ни спрямо другата. Морално и правно задължение на Европейския съюз е да даде закрила на бежанците. За съжаление, за бедните хора, търсещи икономическа миграция, трябва да приложим политиката на принудително връщане в родните им страни, заяви Педро Антонио Серано пред евродепутати в Комисията по външни работи в Европарламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Унгария отпрати бежанците с влакове за Германия

След германското изявление, че страната е готова да приеме неограничен брой сирийски бежанци, положението на гарите в Будапеща се нажежи още повече. По думите на канцлера Ангела Меркел Германия временно преустановява действието на бюрократичните правила,..

публикувано на 31.08.15 в 17:50

Ангела Меркел настоя за отваряне на регистрационни центрове за бежанци в Гърция

Трябва да се отворят регистрационни центрове в Гърция. Само така може да се овладее потокът от бежанци към Европа и да се помогне на страни като Македония, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на лятната си пресконференция в Берлин...

публикувано на 31.08.15 в 19:26

Унгария разреши на стотици бежанци да се качат на влакове за Австрия и Германия

Унгарските власти разрешиха на стотиците имигранти, които пребиваваха във временни палаткови лагери по гарите в Будапеща, да се качат на влакове за Германия и Австрия. Стотици имигранти, предимно от Сирия, са се втурнали към международните влакове на..

обновено на 31.08.15 в 15:21