Над 87 хил. души са променили пенсионния си фонд през първата половина на 2015 г.

Снимка: Капитал

Над 87 000 души са променили пенсионния си фонд през първите шест месеца на годината, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Прехвърлянето на средства от индивидуалните партиди е единствено между частните пенсионни фондове, тъй като все още практически не са влезли в сила законовите промени, според които парите за втора пенсия могат да се местят в НОИ.

Малко над 2% от хората, които имат индивидуални партиди в пенсионните фондове, са променили дружеството, в което се осигуряват през първите шест месеца на годината. Според Комисията за финансов надзор по-активни са хората с партиди в универсалните и професионалните фондове или именно тези, които след практическото влизане в сила на промените за втората пенсия, ще имат право да преместят парите си в държавното обществено осигуряване. Хората, преместили партидите си от доброволните фондове т.е. от третия стълб на системата, са едва 0,17 на сто.

Общият размер на прехвърлените средства през първата половина на годината от един в друг съответен фонд е 198 млн. лева, по-голямата част от които са преместени между универсалните фондове. Процентът на преместените средства в универсалните и професионалните фондове е малко над 2,5 на сто, а при доброволните под 0,3 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Корнелия Нинова

Депутати поискаха промени в дейността на частните пенсионни фондове

Депутатите от комисията, която разглежда дейността на частните пенсионни фондове, предлагат п ромени в дейността им между двете четения на Кодекса за социално осигуряване. Предложенията засягат родените след 1959 година, които задължително се..

обновено на 16.07.15 в 18:06

Частните пенсионни фондове - с по-ниски такси

Временната комисия за проверка на дейността на пенсионните фондове внесе в деловодството на парламента промени в Кодекса на социалното осигуряване, предаде БГНЕС. Те предвиждат намаляване на таксите, по-голяма прозрачност и по-добър контрол...

публикувано на 16.07.15 в 11:29

Надали ще има отлив от частните пенсионни фондове към НОИ

Частните пенсионни фондове предложиха да се намали размерът на втората пенсия, която те трябва да плащат на хората, родени след 1959 г.. Дружествата настояват за  промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да намали тежестта на вноската за..

публикувано на 04.02.15 в 16:43