ЕЦБ понижи прогнозите си за растеж в еврозоната

Снимка: Капитал

Европейската централна банка понижи прогнозите си за икономически растеж в еврозоната за тази и следващите две години. Това съобщи президентът на банката Марио Драги. Централната банка намали и прогнозата си за инфлацията през тази година. Според новите изчисления през 2015 г. потребителските цени ще се повишат само с 0,1 на сто.

Според новите прогнози икономическият растеж в еврозоната ще се забави до 1,4% през 2015, 1,7% през 2016 и 1,8% през 2017 г. Причината за това е основно ситуацията в развиващите се страни, обясни Марио Драги. Инфлацията ще остане много ниска, но в дългосрочен план се запазва целта от близо до 2%.

Ние може да видим няколко месеца с отрицателна инфлация. Дали това обаче е дефлация? Според Управителния съвет на Европейската централна банка това е по-скоро временен ефект, който се дължи на цените на петрола, обясни Марио Драги.

Той не изключи възможността програмата за количествени улеснения да продължи и след септември догодина. Тя реално представлява изкупуване на държавни облигации.

Ние смятаме, че Европейската централна банка може да изкупува повече от поставения лимит от 25% в случаите, когато няма да се окаже в ситуацията да притежава блокиращ пакет. В тези случаи може да се стигне до увеличение от 25 на 33%, каза Марио Драги.

През март Европейската централна банка започна ежемесечно изкупуване на държавни облигации за 60 млрд. евро. Цялата програма е за над един трилион евро. Към момента не са обсъждани конкретни промени, ако се наложи да се стигне до продължаване на програмата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Рязка обезценка на еврото и солиден ръст на европейските борси след пресконференция на шефа на ЕЦБ

Еврото се обезцени рязко на валутния пазар, докато европейските фондови борси задълбочиха своето възходящо движение, след като ЕЦБ понижи средносрочните прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната. Участниците на финансовите пазари..

публикувано на 03.09.15 в 17:03

ЕЦБ запази без промяна рекордно ниските основни лихви в еврозоната

След края на днешното заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че запазва без промяна основните лихви на рекордно ниски нива на фона на все още много ниска инфлация в еврозоната и въпреки сигналите за продължаващо постепенно възстановяване на..

публикувано на 03.09.15 в 15:00