Ръст от 2,2% бележи българската икономика през второто тримесечие

Снимка: Радио ВИДИН

Българската икономика е отбелязала растеж от 2,2% през второто тримесечие спрямо година по-рано. Това показват данните на Националния статистически институт.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт възлиза на повече от 21 милиарда лева по текущи цени. Това е с половин процент увеличение спрямо първите три месеца на годината. Средно на човек се падат по 2 928 лева. За крайното потребление  се изразходват повече от 76% от произведения БВП.

Инвестициите формират малко над 22%. Създадената от отраслите брутна добавена стойност е близо 18 милиарда лева по текущи цени.

Относителният дял на земеделието намалява, но се увеличава този на индустриалния сектор. Именно в него се отчита и най-голямото нарастване на производителността на труда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Рязка обезценка на еврото и солиден ръст на европейските борси след пресконференция на шефа на ЕЦБ

Еврото се обезцени рязко на валутния пазар, докато европейските фондови борси задълбочиха своето възходящо движение, след като ЕЦБ понижи средносрочните прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната. Участниците на финансовите пазари..

публикувано на 03.09.15 в 17:03

Здрав ръст на производителността на труда в САЩ през второто тримесечие на годината

Производителността на труда в САЩ нарасна през второто тримесечие на годината с доста по-силно от очакваното темпо и след две поредни тримесечия на спад, отразявайки направената преди време солидна възходяща ревизия на данните за растежа на БВП през трите..

публикувано на 02.09.15 в 16:10