НВИМ показва за първи път оригиналните знамена на Съединението

| обновено на 06.09.15 в 19:23

Оригиналните знамена на Съединението са изложени за първи път в Националния военноисторически музей (НВИМ). Безплатно посетителите на музея могат да разгледат отблизо двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда войските си към центъра на Пловдив. Може да бъде видяно и личното знаме на Александър I, с което той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България три дни по-късно.

Директорът на музея Соня Пенкова обясни: 

Знамената на двете пловдивски дружини от Източно-румелийската милиция и щандарта на княз Александър Първи, с който той влиза и приема да оглави Съединението. Това са знамена, които с изключение на знамето на Втора пловдивска дружина, показваме за първи път.

След това светините ще бъдат прибрани, защото съхранението им е при специални условия и не позволява да останат част от постоянната експозиция. Очаквано знамената предизвикаха сериозен интерес сред посетителите.

В деня на Съединението Националният военноисторически музей получи две нови дарения. Във фонда на музея вече са артилерийският параден мундир и калпака на първия български летец Симеон Петров и албум на 4-та пехотна рота от 1931 - 1932 г., както и лични снимки на запасен офицер Стефан Йончев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Няколко музеи посрещат безплатно посетители за годишнината от Съединението

Няколко музея в столицата ще отворят врати за безплатно посещение по случай годишнината от Съединението. За първи път специално за празника Националният военноисторически музей ще представи оргиналните знамена на Съединението. Посетителите ще могат да..

публикувано на 06.09.15 в 08:10