С година се отлага идеята за допълнително облагане на доходите от общините

Управляващите не са се отказали от идеята общините да могат да облагат допълнително доходите, но ще отложат прилагането й поне с година. Според вицепремиера Томислав Дончев общините трябва да водят собствена икономическа политика и допълнителните приходи от данък ще им позволят това. Повечето парламентарни сили искат част от 10-процентния данък, събиран от държавата, да бъде преотстъпван на общините, а не те да облагат допълнително доходите. Държавният бюджет обаче засега няма ресурс за подобна мярка, смятат депутатите. Възможността общините да налагат до 2% данък върху доходите е добра, но не е правилно разбрана, заяви Дончев. 

Идеята беше такава - ако има населено място, община с много инвестиции, с ниска безработица и в същото време с много високи изисквания, примерно, на този бизнес за нова инфраструктура или каквито и да било публични услуги, Общинският съвет, не кметът, да вземе едно такова решение в зависимост от нуждата, и да определи една такава добавка.

На въпрос дали все пак текстовете могат да останат в данъчните закони, приложими за догодина, Дончев отговори:

Най-вероятно дискусията трябва да тръгне наново с всички аргументи. Има различни версии, примерно, има предложение на Националното сдружение да се запази моделът, но да бъде под 10%, т.е. държавата да отстъпва част от данъка, каквато идея също може да се разглежда.

Но хазната не може да си позволи тази промяна от догодина, категоричен е Радан Кънев от Реформаторския блок:

Мисля, че Министерството на финансите няма готовност за този бюджет да се раздели с тези 2%. Все пак там е въпрос и на сметки. Може би времето за този разговор е догодина.

Според бившия финансов министър Петър Чобанов всъщност хазната има ресурс да направи промяната от догодина, но може да преотстъпи не два, а един процент от данъка за общините.

Съответно това би могло, в зависимост от конкретния размер, да намали изравнителната субсидия, която се предоставя на общините или поне част от нея, а останалата част да си бъде един допълнителен приход за общините.

Освен това законодателството и в момента им предоставя възможност да определят размерите на местните данъци и такси, според доста широк диапазон, коментира Радан Кънев:

Повечето общини не смеят да го изпълнят докрай т.е. не налагат най-високия възможен данък.

Заради това към момента за допълнителното разширяване на диапазона, в който общините могат да определят местните си данъци и такси, не може да се говори. Те трябва да работят по-усърдно при събираемостта на постъпленията от тях, категорични са депутатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!