Меркел: В България може да има регистрационен център за бежанци

Милиарди евро допълнителна помощ за проблема с миграцията обещаха лидерите на ЕС

| обновено на 24.09.15 в 09:07

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) обещаха милиарди евро допълнителна помощ за регионите, от които идват бежанци. В декларация след извънредната си неформална среща правителствените ръководители потвърдиха готовността да приложат Плана за действие по миграцията, предложен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Цел номер едно е организирането на регистрация и прием на бежанците в държавите с външни граници. Германия иска такъв приемен център и у нас.

За предсрочно откриване на центрове за прием на мигранти още през ноември се призовава в декларацията след срещата. В така наречените "горещи точки" ще се снемат пръстови отпечатъци, ще се регистрират пристигащите и ще бъдат задържани там, докато се реши дали имат право на бежански статут. За тази цел се дават 1,3 милиона евро за още персонал на агенциите Фронтекс за гранична охрана, Европол за полицейски обмен на информация и Службата за подкрепа в областта на убежището. Германският канцлер Ангела Меркел допусна, че такъв център може да се открие и в България:

Имаше широко съгласие, че тези "горещи точки" трябва бързо да бъдат разположени в страните с външни граници за Съюза, като Италия и Гърция, но също България – въпреки че тя не е част от Шенген, има обща граница с Турция.

Българското правителство досега официално отказваше да приеме подобен бежански център.

ЕС ще даде огромни суми на съседните на Сирия държави – Турция, Ливан, Йордания, като и на страните от Западните Балкани, от които се очаква по-добре да се грижат за бежанците и да не ги пускат към европейската територия. За целта на 5-и октомври ще има преговори с турския президент Ердоган.

Пред българските медии премиерът Бойко Борисов призова за участие в плана на Турция за 80-киломентрова буферна зона за сигурност в Северна Сирия заедно със САЩ и Русия:

С турския премиер разсъждаваме върху варианта да се създаде една зона за сигурност, в която хората да са близко до родните си места, каквото трябва да им се помага – да им се помага там. Каквото и да се полага от ЕС като усилия, тези над 10 милиона мигранти се очакват да влязат в България – двете външни граници са Гърция и България.

Председателят на Съвета Доналд Туск обаче отрече да има съгласие за военни операции на сирийска територия:

Това е нещо различно от нашите нужди. Планът е много амбициозен, но за нас по-важно е да си сътрудничим по същинския проблем с бежанците и заплахата от нова вълна през границата.

Лидерите обещаха дипломатически усилия за решаването на конфликтите в Сирия и Либия, но без конкретни ангажименти, наблягайки на водещата роля на ООН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Л. Панайотова: Пресече се инициативата за възстановяване вътрешните граници в ЕС

Това, че вътрешните министри на страните от ЕС приеха с квалифицирано мнозинство разпределението на бежанските квоти, показва безсилие да се постигне този консенсус и обща позиция, която 28-те страни имат и досега по всички други въпроси...

публикувано на 24.09.15 в 08:17