Николай Гърнев:

Банките са предпазливи в кредитирането, може да се наложи увеличаване на капитала им

Банките са предпазливи в кредитирането, защото след оценката на качеството на активите им може да се наложи увеличаване на капитала им. Това заяви ръководителят на една от големите одиторски компании у нас Николай Гърнев. По думите му, при провеждането на оценките на активите на европейските банки, те също са се въздържали от агресивна кредитна политика.

Оценката на качеството на активите на банките в Европа беше направена, когато имаше очертаващ се икономически подем, коментира Николай Гърнев:

И тогава много критици разказваха дали точно това беше правилният момент да се прави това упражнение. Как в Европа, когато тръгна нагоре, икономиката тръгна нагоре, има нужда от кредити, от подкрепа на икономиката от страна на банките? Така че ми се струва естествено банките да се предпазливи в момента.

На въпрос дали е възможно след оценката на качеството на активите да се окаже, че има банки без достатъчно провизии или с недобре обезпечени кредити, Гърнев отговори:

Не мисля, че е точно това притеснението. За мен стои въпросът - какви ще бъдат капиталите, съответно и капиталовите изисквания.

Оценката на качеството на активите на банките ще е основа за последващите стрес - тестове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!