АИКБ: Фирмите да си възстановяват ДДС при регистрирани покупки над 50 хил. лева

ДДС данъчни
Снимка: travelblog.bg

Фирмите да регистрират покупки над 50 000 лева, ако искат възстановяване на ДДС-то върху тях. Това предлага Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ в позиция, изпратена до финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Ивайло Калфин.

Предложението на финансовото министерство е за праг от 700 лева. Промените в данъчните закони ще бъдат разгледани утре в Съвета за тристранно сътрудничество.

В предложените промени в данъчните закони финансовото министерство настоява да се регистрират покупки над 700 лева, ако фирмата поиска възстановяване на ДДС. Тя ще трябва да докаже, че покупката е само за стопанска дейност. Целта е да се прекрати практиката за купуване основно на техника като компютри и мобилни телефони, която се използва и за лични нужди, но се прави през фирма, като по този начин тя намалява печалбата си с допълнителен разход и си възстановява ДДС-то.

От Асоциацията на индустриалния капитал са съгласни, че трябва да се направят постъпки за решаване на този проблем, но са против доказването на предназначението на стоката "по собствена методика" и смятат, че прагът на регистрация трябва да е много по-висок - 50 000 лева.

Работодателите са против въвеждането на възможността общините да облагат допълнително с до 2 процента доходите. Аргументът е, че така се увеличава данъчната тежест, а и това ще доведе до допълнителни административни затруднения за бизнеса.

От асоциацията настояват прагът за кешовите разплащания да бъде свален на 10 000 лева, а не на 5 000, както предлага финансовото министерство. В момента в брой може да се плащат суми до 15 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!