Според социологическо изследване

Столичани смятат, че условията за ски, пешеходен и велотуризъм на Витоша се нуждаят от подобрения

За 51% от хората най-предпочитаният достъп до планината е с личен автомобил, за 29% – с лифт, а за 21% – с градски транспорт

Снимка: БГНЕС

Условията за ски, пешеходен и велотуризъм на Витоша се нуждаят от подобрения. Като цяло, столичани са благосклонни към възможностите за обновяване и модернизиране на съществуващата инфраструктура на планината. Отчита се наличие на значителен дял софиянци, които считат, че модернизацията трябва да се извършва умерено или разумно, тъй като се опасяват, че природата и биоразнообразието на Витоша биха могли да бъдат застрашени. Така противоположната теза, че достъпът до планината трябва да бъде ограничен се възприема като едностранчива несъобразена с конкретните условия, сочат резултатите от изследване на общественото мнение, направено по поръчка на БГНЕС.

Данните от проведеното изследване показват, че потенциалът на планината не се използва достатъчно. Близо 22% споделят, че не са посещавали природния парк нито един път.

Всеки пети жител на София, на възраст между 18 и 75 години, е бил на планината само един път за последната година, всеки четвърти столичанин се е качвал два или три пъти, а около 15% от столичани – поне веднъж месечно.

Нагласата, че Витоша е любима дестинация за хора от всички възрасти е останала само в представите им. Веднъж през последната година на Витоша са се качили 78% от младите (между 18 и 30 години), близо 85% от хората на възраст между 31 и 40 години, 84% от 41-50-годишните, две трети от 51-60-годишните и около 68% от възрастните (между 61 и 75 години).

Не са еднозначни оценките, които жителите на столицата поставят на различните елементи, характеризиращи състоянието на природен парк Витоша. По шестобалната система, природната среда на Витоша е оценена най-високо – с много добра оценка 4,78. Това, което е съградено от хората обаче получава ниска оценка. Според столичани, маршрутите и алеите за пешеходен туризъм са в не добро състояние – оценката е 3,82. Най-ниски са оценките на състоянието на маршрутите за планинско колоездене (3,25), на транспортната инфраструктура (3,24) и на състоянието на пистите и съоръженията за ски (3,21).

Около 79% от столичани изявяват желание да се качват на Витоша по-често, ако условията за туризъм и спорт се подобрят.

Според данните от проучването, за 51% от хората най-предпочитан е достъпът до Витоша с личен автомобил, за 29% – с лифт, а за 21% – с градски транспорт.

Близо 82% от столичани споделят мнение, че условията за пешеходен туризъм в природен парк Витоша се нуждаят от подобрение. Приблизително две трети от пълнолетните жители на София посочват, че ски туризмът на Витоша се нуждае от положителна промяна, а 64% подчертават необходимост от подобряване на условията за велотуризъм. Като цяло, преобладаващо е становището сред столичани, че условията за ски, пешеходен и велотуризъм на Витоша се нуждаят от подобрения.

Преобладаващото мнозинство от хората са съгласни, че в природен парк Витоша е подходящо да бъдат обособени както резервати (89%) и зони с ограничена човешка намеса (89%), така и отделни зони за спорт и туризъм (87%).

Изследването е проведено от СОВА ХАРИС в периода 28-29 септември, 2015 г. по метода на стандартизираното телефонно интервю, сред 800 пълнолетни жители на София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!