Подведоха под съдебна отговорност шофьора на микробуса край Стара Загора за трафик на бежанци

Снимка: Прокуратура на РБ

Районната прокуратура в Стара Загора наблюдава досъдебно производство, образувано срещу 23-годишен мъж от Раднево, за подпомагане на чужденци при незаконно преминавана на страната. Това съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив.

В четвъртък вечерта трафикантът е бил задържан от полицията в Стара Загора, след като изоставил в товарен микробус 28 мъже от Афганистан и се опитал да избяга. Управляваният от него микробус “Мерцедес Спринтер“ се е движел в посока към село Богомилово от квартал "Железник" в Стара Загора. По непотвърдена от полицията информация, бежанците в микробуса със старозагорска регистрация са били 35 и с неизяснен произход, както съобщи в новините си “Хоризонт“.

По данни на Районната прокуратура става дума за 28 мъже, един от които на 17 години. Водачът на автомобила не се подчинил на подадения сигнал със стоп палка и последвало преследване от полицията. Шофьорът от ромски произход намалил скоростта и скочил от микробуса, който спрял в крайпътна канавка, но бил задържан от полицейския патрул в опит да избяга между блоковете в квартала.

Разследването изяснило, че всичките 28 афганистанци, пътуващи в микробуса, са без документи за самоличност. Водачът и чуждите граждани са задържани за срок от 24 часа във Второ РУ на МВР - Стара Загора.

Товарният микробус е претърсен, както и бежанците, а днес текат разпити на свидетели и назначаване на експертизи. Предстои шофьорът на микробуса да бъде привлечен като обвиняем от Районната прокуратура по новоприетия изменен текст на чл. 281 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и гроба от 5 000  до 20 000 лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Микробус с 35 бежанци катастрофира в района на Стара Загора

Товарен микробус с 35 бежанци - само мъже на различна възраст, катастрофира край старозагорския квартал Железник. Пострадали няма. Бежанците са задържани във Второ районно полицейско управление в града. Микробусът е със старозагорска регистрация...

публикувано на 01.10.15 в 19:29