Столтенберг предупреди Русия да избягва конфликти с военната коалиция на САЩ срещу ИД

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия да избягва конфликти с водената от САЩ военна коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия. Според него двата руски самолета не са нарушили турското въздушно пространство по случайност. Генералният секретар на Алианса отговаря на въпроси на медиите преди редовната среща в четвъртък на министрите на отбраната на страните - съюзници.

Столтенберг призова Москва да използва военните канали за комуникация, които НАТО е запазил, за да не се стига до напрежение.

Недопустимо е да се нарушава въздушното пространство на Турция и досега няма истинско обяснение от Русия, допълни той:

За нас това не прилича на случаен инцидент.

Става дума за два отделни руски самолета, които са се задържали по-дълго от обичайното време в турското небе, уточни генералният секретар. Той не отговори на въпроса на руски журналист дали има доказателства, че Русия е обстрелвала така наречената "умерена сирийска опозиция срещу Асад". НАТО има разузнавателни данни за значително увеличено присъствие на руски сухопътни сили в Сирия около тяхната военновъздушна база:

Виждаме също подсилено присъствие на руски военни кораби в източната част на Средиземно море. 

За първи път шефът на НАТО потвърди, че примирието в Източна Украйна се спазва:

Спирането на огъня се спазва и се укрепва. Страните обявиха изтегляне на танковете и друго въоръжение от фронтовата линия. Това дава надежда.

Въпросът ще се засегне и в четвъртък, когато в Брюксел пристигат военните министри от Алианса.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган предупреди Русия, че ще изгуби много, ако развали приятелството си с Анкара, съобщи Ройтерс. Атака срещу Турция е равносилна на нападение срещу НАТО, подчерта Ердоган и добави, че Анкара няма търпеливо да допуска нарушения на въздушното си пространство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Руски самолети са нанесли удари в древния град Палмира в Сирия

Руските изтребители, нанасящи удари в Сирия, са ударили цели на "Ислямска държава" в древния град Палмира, съобщи Ройтерс, като се позова на сирийската държавна телевизия. По данни на Дамаск, при ударите са унищожени 20 автомобила и три оръжейни депа...

обновено на 06.10.15 в 17:02