Йенс Столтенберг: НАТО ще остане в Афганистан по-дълго, ако е необходимо

НАТО ще остане в Афганистан по-дълго време, съобщи след срещата на военните министри генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Съюзниците продължават да обсъждат как да продължат присъствието си в страната на фона на засилени атаки на талибаните в района на стратегическия град Кундуз.

Министрите от Северноатлантическия военен пакт призоваха за пълно и прозрачно разследване на случая с организацията Лекари без граници, чиято болница в град Кундуз беше бомбардирана от американската авиация. НАТО обаче не планира скоро да се изтегли от Афганистан, стана ясно от генералния секретар Йенс Столтенберг:

На днешната среща много министри подчертаха, че трябва да сме гъвкави, когато взимаме нашите решения. Така че, усещам, че много наши съюзници са съгласни да останат по-дълго, ако е необходимо, каза Столтенберг.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни дали и България е сред държавите, които желаят да оставят контингента си по-дълго в Афганистан.

България допринася и в момента. Имаме 128 човека. Всеки един от тези въпроси ще бъде разглеждан изключително внимателно и детайлно, но на един по-късен етап. Но ние участваме вече в "Решителна подкрепа", заяви Ненчев.

В международната мисия на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" български контингент охранява на летището в Кандахар и подпомага в Кабул афганистанската национална армия. До края на тази година НАТО ще реши дали да продължи мисията през 2016 г.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви също ов Брюксел, че е получил положителни оценки от колегите му от НАТО за намерението на правителството да закупи нови военни самолети. Ненчев отново каза, че няма никакви притеснени за ремонтирането на българските изтребители МИГ-29 от Полша.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Йенс Столтенберг

НАТО удвоява Силите за отговор

Министрите от НАТО дадоха зелена светлина за удвояване на броя на Силите за отговор на Алианса с нови формирования от общо 40 хиляди души. Генералният секретар Йенс Столтенберг обяви в рамките на срещата в Брюксел, че съвместните Сили с висока..

публикувано на 08.10.15 в 15:54

Военните министри на НАТО се събират на среща в Брюксел

Руските удари в Сирия се очаква да бъдат сред темите, които министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъждат на среща в Брюксел. За останалите точки от дневния ред съобщи в аванс генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг : Първо, срещата ще..

публикувано на 08.10.15 в 07:22