"Фолксваген" предлага план за подмяна на части при 3,6 млн. дизелови двигатели в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

План за подмяна на части при 3,6 млн. дизелови двигатели на автомобили в Европа е предложил германският автомобилен концерн "Фолксваген". Това предаде ДПА, като се позова на изявление на германското транспортно министерство. Междувременно рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" понижи с една степен дългосрочната кредитна оценка на компанията.

Автомобилната компания е представила план за поправка на милиони автомобили с дизелови двигатели, включващи марките "Фолксваген", "Ауди", "Шкода" и "Сеат". Пренастройка на софтуера ще бъде достатъчна за двигателите с обем 1,2 и 2 литра. За двигателите с обем 1,6 литра обаче със сигурност ще са необходими и механични поправки, става ясно от представената информация от най-големия автомобилен концерн в Европа.

В същото време Ройтерс съобщи, че бившият главен изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн, който подаде оставка на 23 септември, ще напусне всички останали постове. В момента компанията е поставена под много голям натиск, а продажбите й спадат с бързи темпове. В Сингапур същевременно е спрян вносът на дизелови автомобили от компанията. В Китай, където дизеловите двигатели не са много популярни, но марката "Фолксваген" е сред най-продаваните, също има изтеглени автомобили.

Това са поредните пазари, върху които се отразява скандалът със софтуера, манипулиращ данните за вредните емисии от дизеловите двигатели на част от автомобилите в компанията. Според рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" кредитният рейтинг на компанията може да бъде понижен още веднъж, което е отразено в последната им оценка от "А-" с негативна перспектива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Европейската инвестиционна банка може да си поиска обратно заемите, предоставени на "Фолксваген"

В интервю за "Зюдойче Цайтунг" шефът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер посочи, че банката може да поиска предсрочно погасяване на отпуснатите от нея заеми за немския автомобилен гигант "Фолксваген". ЕИБ беше предоставила заеми на..

публикувано на 12.10.15 в 10:32
Мартин Шулц

Мартин Шулц: Скандалът с "Фолксваген" е тежък удар за германската икономика

Разкритието за подправяне на екотестовете на автомобилните двигатели на "Фолксваген" е тежък удар за германската икономика като цяло, но компанията е силна и има всички шансове да оцелее при настоящата криза . Това заяви председателят на Европейския..

публикувано на 04.10.15 в 08:28

Фолксваген спря продажбата на някои коли с дизелови двигатели в Австралия

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" спря продажбата на някои коли с дизелови двигатели в Австралия. Това е нов епизод от световния скандал с манипулиращия софтуер, предадоха световните агенции. Представители на "Фолксваген груп -Австралия"..

публикувано на 03.10.15 в 11:24