Анализатори: Трудни години пред банковия сектор в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Банковият сектор в Европа трябва да се подготви за няколко трудни години, прогнозира гръцкият анализатор Спирос Критикопулос на форум, организиран от списание Ecomonist. Според него Европейската централна банка ще трябва да продължи програмата си за количествени улеснения.

Банките в страните от Югоизточна Европа страдат от проблема с необслужваните кредити. В Румъния той е преодолян за няколко години, обясни бившият заместник-председател на румънската централна банка Кристиян Попа. По-голям проблем е пазарът на труда, който се влияе от застаряването и миграцията. Експертът препоръча още намаляване на харчовете в бюджетите на страните от региона:

Аз не искам да посочвам Гърция, но мисля, че тя носи част от отговорността за това, което се случи в социален план в Европа. През 2010 г. ние имахме много сериозно намаляване на социалните разходи в Румъния, което беше усетено от икономиката. Разбира се, че тук става дума за доходите на населението, но в крайна сметка бе прието.

Представителят на Международния валутен фонд за региона Бас Бакер също препоръча "затягане на коланите":

Едно от нещата, които трябва да бъдат направени, е намаляването на бюджетите дефицити, които са все още много високи - над 3% от брутния вътрешен продукт. Например, в Сърбия, Хърватия, Словения. Също така е много важно да се подобри усвояването на европейските фондове.

Финансовите системи на страните от региона все още трябва да бъдат реформирани, а в еврозоната предстоят трудни години, коментира Спирос Критикопулос:

Ние трябва да приемам факта и да се подготвим за това, че Европейската централна банка ще продължи своята програма за количествени улеснения, което означава - продължаване на дефлацията и на икономическата ситуация в Европа такава, каквато е.

Част от банките в региона ще изместят фокуса си на финансиране чрез набиране на депозити на вътрешния пазар, смятат други експерти.

Тони Томпсън от Световната банка вижда добра ниша за развитие в небанковия сектор:

Характерно е за различните сектори, че те са доминирани от банките. Дори в самия банков сектор има концентрация. В същото време небанковият сектор и останалите финансови възможности не са добре развити. Именно в тези сфери може да бъде направено още много.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!