Председателят на ЕК събира в Брюксел лидерите на страните от т.нар. "Балкански път на бежанците"

Снимка: БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер събира на спешна среща лидерите на 10 европейски държави, които са по Балканския маршрут на бежанците. В Брюксел страната ни ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. Очакват се още ръководителите на Гърция, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Македония, Румъния, както и канцлерите на Германия и на Австрия. Ще присъстват и председателите на Европейския Съвет и на Европарламента - Доналд Туск и Мартин Шулц и върховният комисар на ООН по бежанците -Антонио Гутериш.

Срещата е опит да се накарат властите на балканските страни, които са по маршрута на мигрантите към Западна Европа, да започнат да обменят информация вместо непрекъснато да си прехвърлят групи бежанци през границите. Един от участниците е Алексис Ципрас - премиерът на Гърция, откъдето хиляди новопристигнали мигранти получават лесен достъп до границата с Македония, а от там, през Сърбия пътят им минава към Унгария, Хърватия, Словения и Австрия–а крайната цел е Германия на Ангела Меркел. Както балканските членки на Съюза, така и македонците и сърбите, пропускат хората нататък, без да предупредят съседите си.

Големият проблем идва от липсата на диалог, призна говорителят на Юнкер – Маргаритис Схинас:

Много е важно хората първо да се видят, да си говорят и да действат заедно.

След като Унгария издигна ограда по границата със Сърбия, потокът от хора се пренасочи през хърватска и словенска територия. Словения, която е в Шенген, предупреди, че може също да издигне ограда по границата с Хърватия. Германските и австрийските власти пък временно въведоха контрол по словенската граница, което шенгенските правила позволяват в рамките на 2 месеца. България за момента е заобикаляна от трафика, но вчера премиерът предупреди, че ако Германия, Австрия и други затворят границите си, тя ще направи същото. Бойко Борисов не уточни, дали има предвид съвместната ни граница с Гърция, която е членка на ЕС или тези с Македония, Сърбия и Турция, които така или иначе сме длъжни да охраняваме според европейските изисквания.

Еврокомисията се надява на политическа декларация от държавните ръководители тази вечер, с която те да се ангажират за конкретни оперативни действия още от понеделник. Според източници в Брюксел, комисията ще предложи механизъм за ранно предупреждение и координация, преди една държава да превозва бежанци до друга.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!