Финансовото министерство пое дълг от 150 млн. лева под формата на държавни ценни книжа

Дълг за 150 млн. лева под формата на държавни ценни книжа пое финансовото министерство. Емисията е изкупена основно от банките.

Финансовото министерство преотвори емисията от тригодишни държавни ценни книжа с падеж 28 януари 2018 г., като постигнатата средно претеглена доходност е 0,47 на сто или най-ниската от пускането на емисията. При предишните емисии, пуснати през октомври, финансовото министерство се отказа от част от поръчките, дори имаше една емисия през септември, от която министерството се отказа напълно. Тогава аргументът беше доброто изпълнение на хазната и състоянието на пазара, тъй като направените предложения бяха за по-скъп дълг спрямо предвиденото от ведомството на Горанов. Емисиите от държавни ценни книжа обикновено се използват за рефинансиране на стари задължения. Те са един от сигурните инструменти, в които могат да инвестират банките, пенсионните фондове и застрахователите. В повечето случаи преотварянето на емисии не води до допълнително задлъжняване на хазната.

Аукционът идва на фона на публикувания проект за бюджета за догодина и за актуализация на тазгодишната финансова рамка, която се отнася за разрешение за повече харчове, основно за заплати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!