Преглед на печата

"Токът за бизнеса поевтинява със символичните 2,8 процента", съобщава "Сега" на първа страница. Представителите на работодателските организации обаче продължават да настояват да се върнат цените отпреди 1 август, преди да бъде увеличена таксата "задължение към обществото" с повече от сто процента. От вчера тази такса е намалена с по-малко от три на сто, което е малко над един лев и не носи никакви реални ползи за бизнеса, поясняват работодателите.

Водещото заглавие на "Новинар" също е по темата - "Цената на тока замръзна за бита", предприятията ще плащат с около 2,8 на сто по-малко, облекчават таксата само за бизнеса.

"Хакнаха и балотажа", е водещото заглавие на "Земя". И на втория тур на местните избори, сайтът на ЦИК излезе извън строя заради хакерска атака. Пак нямаше достъп и до сайта на други държавни ведомства, сред които и фирмата "Информационно обслужване".

Председателят на "Информационно обследване", математикът, проф. Михаил Константинов, дава отпор на хакерите в интервю за "Труд", в което казва: "...тези момчета не знаят, че българската избирателна система не зависи от интернет“. Ако има българин сред хакерите, искрено му пожелавам да лежи в затвора колкото лежат в САЩ за такова престъпление", казва професор Константинов.

"Дума" излиза със заглавие: "Много ниска избирателна активност в големите градове", вторият тур бе белязан от апатия на гласоподавателите и множество сигнали за нарушения.

"Инфарктни балотажи в четири града", пише "Монитор" на първа страница и  допълва: "Фиаско за реформаторите в Хасково, вземат Плевен със скандали за алъш-вериш с вот, само една трета от избирателите са били пред урните.

Според "Капитал дейли", балотажът затвърди доминацията на ГЕРБ.

„Стандарт" излиза със заглавие: "Балотаж на изненадите, ГЕРБ взе 11 от 14 областни града, Реформаторите печелят Плевен и Добрич".

Водещото заглавие на "Телеграф" е в същия дух - "ГЕРБ гази, реформаторите висят с двама кметове, рухнаха последните червени крепости".

По подобен начин звучи и водещото заглавие на "Труд" - "ГЕРБ заличи БСП, губи Плевен и Добрич", единственият независим кмет е Тодор Попов в Пазарджик".

"24 часа" прави равносметка на балотажа с челното си заглавие - "ГЕРБ - 21 кметове, Реформаторския блок - 4, ДПС -1, БСП-0, и един сам срещу всички, ДПС загуби Гърмен". Вестникът публикува на първа страница и карта, от която може да се разбере кой доминира в общинските съвети.

"Монитор" изчислява, че ДПС е второ по мнозинства в общинските съвети.

В интервю за "24 часа", социологът Андрей Райчев коментира "Политиката на диалог донесе много на ГЕРБ". Той прогнозира, че нови избори няма да донесат нови гласове на ГЕРБ и че БСП няма дълго да удържи второто място. Според него, българската левица не е слаба, но не е единна.

"Хиляди семейства ще кандидатстват наново за детските", пише "Сега" по повод законови промени, засягащи родители без сключен граждански брак. Вече ще се изчисляват и доходите на бащата. Има изискване и те да са живели в страната поне шест месеца.

“Заради Хелоуин забравяме будителите", е озаглавен коментар във вестник "Стандарт". "Помните ли будителите ни, знаете ли какво са сторили", пита авторът Ангел Карадаков, който констатира, че за последните десетина години, цитирам, "нещата стават все по-чудни...за да не употребявам думата извратени."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!