Планираното намаляване на обезщетенията и редуцирането на отпуски e за целия сектор "Сигурност"

Планираното намаляване на обезщетенията при напускане от 20 на 10 брутни заплати, вкарването на добавката "Клас прослужено време" в заплатите и редуцирането на отпуските от 30 на 20 дни важат не само за служителите в МВР, а и за целия сектор "Сигурност". 

В Министерството на отбраната се планира средствата за храна да се облагат с данък, а във вътрешното министерство те ще бъдат намалени от 120 на 80 лева месечно. След среща, поискана от финансовия министър Владислав Горанов, на която е била поканена и вицепремиерът Румяна Бъчварова, стана ясно, че ще има координирани действия на засегнатите служители от сектора.

Текстовете в проекта на Бюджет 2016, които орязват привилегиите в сектор "Сигурност", не са съгласувани със синдикатите. Те са липсвали в проекта, обсъждан в Тристранния съвет ден преди правителството да ги приеме и внесе в Народното събрание.

Твърде е възможно членовете на МС да не са знаели, след като го няма в стенограмата. Аз затова говоря, че има някаква конспирация. Твърде е възможно в последния момент да е бил окомплектован бюджетът, Държавният бюджет, именно с тези текстове, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов прогнозира, че ако текстовете не се оттеглят, до края на годината ще напуснат между 15 и 25% от служителите и то хора, които работят на улицата.

В случая няма да става дума само за пенсиониращи, също напускат и колегите, вече напускат и колеги, които още нямат право на пенсия.

Има вероятност да се закриват малки РПУ-та и пожарни, както и да се затрудни охраната на турската граница.

На въпроса на Горанов за 10-те заплати за пенсиониране, не са ли препъникамъкът, синдикалистът отговори:

Тези десет заплати не са големият препъникамък, не са голямата скала, не са това, с което ще се отъждествява. Те са просто капката, с която чашата ще прелее.

Заместникът на Попов, Борислав Мазнев, прогнозира, че служителите, освен че ще протестират, ще действат и на работните си места.

Чрез абсолютно правни законни действия ще го направят. Аз днес попаднах в две тапи, които бяха направили, за да стигна до София, ако това нещо се случи, достатъчно е за 15 минути да го направят и ще настане хаос в движението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!