НЗОК ще разполага с 3,024 млрд. лева от приходи и трансфери от бюджета догодина

Божидар Лукарски, Владислав Горанов и Петър Москов на заседанието на Комисията по бюджет и финанси
Снимка: БГНЕС

При изключително голям интерес започна заседанието на бюджетната комисия, на което се обсъжда пакетът от бюджетни закони.

Здравният министър доктор Петър Москов представи проектът за бюджета на Здравната каса, която догодина ще разполага с 3,024 милиарда лева от приходи и трансфери от бюджета.

Точно толкова трябва да бъдат и разходите ѝ, което означава, че бюджетът на Касата трябва да е балансиран. Тази година обаче той ще завърши с дефицит, обяви доктор Москов:

Към 30 септември най-песимистичната прогноза за изпълнението на бюджета на Касата за 2015 година гласи, че най-лошият вариант е да има дефицит от порядъка на 65 милиона. На базата на преизпълнението на приходите от здравни вноски минимум още 20 милиона до края на годината ще влезнат в приходната част на бюджета и съответно да намалят този дефицит, максимален и възможен, според най-тежките и най-консервативни изчисления на Касата до около 40 милиона.

Отделно, пак ви казвам, с всяка една от тези мерки, като например това за лекарствата и всичко останало, ние ще се стремим и общо, заедно с Надзора и с Оперативното ръководство на Касата, дефицитът на Касата да бъде сведен до между 35 и 37 милиона, допълни здравният министър.

Каквото и да се случи с парите за здраве до края на годината, за 2016 година Касата ще има над 180 милиона лева нетно увеличение на приходите.

Бюджетът за здраве е първият, който ще се разглежда на съвместното заседание на бюджетната комисия. Тук са ресорните министри Петър Москов и Владислав Горанов, както и министърът на икономиката Божидар Лукарски и на туризма Николина Ангелкова. По традиция при първото четене на бюджетните закони тук е и управителят на БНБ Димитър Радев.

С най-голям интерес се очакват дискусиите за сектор "Сигурност", като синдикатите от сектора също присъстват на заседанието на бюджетната комисия  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!