КНСБ: Заложените за догодина приходи на ДОО са подценени

Снимка: БГНЕС

КНСБ смята, че заложените за догодина приходи на Държавното обществено осигуряване са подценени. Синдикатът настоява за по-добра събираемост на пенсионните вноски и за увеличаване на максималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров
Смятаме, че до 150 милиона допълнително могат да бъдат увеличени вноските, специално за ДОО, като събираемост. Повече приходи в системата значат и увеличение на максималния доход за осигуряване, който се предлага да бъде замразен на 2600 лева. Нашето предложение е да бъде увеличен с толкова 10%, с колкото се увеличава минималната работна заплата. 

По тези предложения могат да се водят допълнителни разговори, каза от своя страна председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. По думите ѝ обаче трябва да бъдат преценени и ефектите:
Освен приходите, които евентуално ще се получат от това увеличение, ние трябва да мислим за това, стимулираме или дестимулираме определени бизнеси или определени активности на хората. Защото всички знаем, че тези, които се самоосигуряват – това са най-активните хора. И трябва да преценим доколко едно такова увеличение може да удари този бизнес. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!