ЕНП иска бързи законодателни промени срещу тероризма

Манфред Вебер
Снимка: www.manfredweber.eu

Най-голямата група в Европейския парламент настоя за незабавни законодателни промени срещу тероризма и обвини социалистите и либералите, че от години блокират реформите в сигурността на Европейския съюз (ЕС). Европейската народна партия (ЕНП) поиска до един месец да бъде гласувана директива за достъп на службите до списъците с имената на пътниците във всички самолети в Европейския съюз и подкрепи достъпа на България до шенгенските информационни системи.

Много правителства призовават за систематичното събиране на информация за пътниците на полети, влизащи във или напускащи ЕС.

Европейският парламент (ЕП) веднъж вече отхвърли правила за ползването на резервационните данни. Противниците на идеята се безпокоят, че това би довело до злоупотреби с лична информация на гражданите.

Лидерът на групата на европейската десница Манфред Вебер поиска този път текстът да бъде приет, включвайки не само полетите за и от ЕС, но и вътрешните самолетни линии:

Трябва да спрем този подход на либералите и социалистите, които блокират на идеологическа основа всички инициативи, които биха подсилили властите да се борят на европейско равнище с терористите.

Ръководителят на френската делегация в ЕНП влиятелен депутат и бивш министър Ален Ламасур каза пред БНР, че обмяната на информация между службите на 28-те държави трябва да се подобри:

Ето защо предлагам да дадем повече средства на координатора на ЕС по антитероризъм Жил Де Керхов. Той бе назначен преди 10 години, но до ден днешен почти няма персонал и бюджет.

Депутатите настояват още за действия срещу трафика на оръжие в Белгия и от Западните Балкани; общоевропейски черен списък с радикалните движения и екстремисти; компенсации за жертвите на тероризъм и затягане на външните граници с промени в Шенгенския кодекс.

На въпрос на БНР, дали Германия ще подкрепи членството на България в Шенген, така че да получава информация за преминаващите към и от Турция европейски джихадисти, Манфред Вебер отговори:

Групата на ЕНП силно подкрепя да се допуснат България и Румъния до шенгенската информационна система и да имат пълен достъп до данните, защото имаме нужда от този обмен на информация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!