Преглед на чуждестранния печат

Френският президент Франсоа Оланд започна светкавична дипломатическа офанзива, за да увеличи международното сътрудничество срещу заплахата от екстремизъм, пише "Вашингтон пост".

Според испанския "Ел паис" с дипломатическите си совалки Оланд опитва да събере световните сили в единен фронт срещу "Ислямска държава" и сегашният момент е по-подходящ от всякога. Атентатите в Париж мобилизираха международната общност в подкрепа на Франция, а Москва координира за първи път с Париж бомбардировките си в Сирия.

След атентатите в Париж и взривяването на руския "Еърбъс" Русия и Франция се озоваха в една лодка пред заплахата на международния тероризъм. Освен това не само Франция, но и Европа като цяло са уморени от бавнопротичащата конфронтация с Москва и президентът Оланд ще играе ролята на посредник, опитващ се да измъкне отношенията от проточилата се криза, смята руският "Комерсант".

В редица френски градове полицаите разбиват врати, претърсват без съдебна заповед, агресивно разпитват хора, отвеждат ги в полицейските управления или ги поставят под домашен арест, пише  "Ню Йорк Таймс". Увеличават се тревогите, че Франция върви стремглаво към това да пожертва личните свободи за сметка на сигурността и че е на път да предизвика напрежение с живеещите в страната мюсюлмани, които и без това се чувстват огорчени и втора ръка хора, допълва изданието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!