Евгени Диков:

До края на годината двама или трима души ще бъдат обвинени за атентата в Бургас

Финализирането на делото за взрива в Горни Лом е функция на експертиза, възложена на БАН

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България

Скорошно приключване на разследванията на атентата на летището в Бургас и на взривовете в Горни Лом прогнозира директорът на Националната следствена служба Евгени Диков. Той коментира двете дела след откриването на мобилна криминалистична лаборатория, която ще използват следователите.

От година делото за атентата на бургаското летище на 18 юли 2012 година се работи в Окръжната прокуратура в Бургас, двама или трима души до края на годината ще бъдат обвинени за терористичния акт, при който загинаха израелски граждани и един българин. Процесът, който ще се гледа също в Бургаския окръжен съд, обаче ще се води задочно срещу тях, обясни Диков. 

Засега не са ни предали извършителите, които са установени. Чакаме поръчки, защото знаете, че има доста пострадали израелски граждани, на които трябва да бъде предявено разследването и това е една по-дълга процедура, свързана с международната правна помощ. Всичко зависи от тази кореспонденция с израелските органи, израелските адвокати. Доколкото ми е известно нови доказателства няма да се събират, но вече процедурата по обявяване на разследването, повдигане на обвинение, обявяване на служебни защитници отнема време.

Оръжейната в Горни Лом след взрива от 1 октомври 2014 годинаТрима или четирима души ще бъдат обвинени за взривовете в завода за утилизация на боеприпаси  в Горни Лом, при които  на 1 октомври 2014 година загинаха 15 души.  Директорът на Националната следствена служба Евгени Диков  уточни, че кои ще са те -  ще зависи от резултатите от възложената на БАН експертиза:

Предоставили са им 118 тома материали. Действително експертизата е доста сложна, седем човека работят по нея. Отделно експерти се обаждат и казват, че са готови. Единият инспектор е написал 80 страници, другият написал 140, така че смятам, че може би до края на годината да бъде готова експертизата там. Със сигурност мога да кажа, че ще има обвиняеми, които ще бъдат между трима и четирима, в зависимост от резултатите на експертизата. 

Те поискаха допълнителни документи, започна една кореспонденция -  не се намират на територията на завода, вече изобщо не са издавани такива документи -става дума  за зановеди за инструктажи. Всичко преди 20 дена, може би, е предадено на експертите. Те идваха тука през цялото лято, запознаха се с отделни материали. Сега всичко се намира в БАН

Дали собственикът на завода в Горни Лом Валери Митков, чиито син загина при взрива, ще бъде сред обвиняемите зависи от експертизата, която трябва да покаже конкретната причина за взрива и дали са спазени всички инструкции, които са свързани с утилизирането на боеприпасите, категоричен беше Диков:

Той получи обвинение за укриване на данъци, за друг случай,  който не е свързан с Горни Лом.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!