Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение за справяне с миграционната криза

Турция обеща от юни догодина да приема обратно всички нелегални имигранти, дошли от нейна територия в ЕС. В замяна европейските лидери се ангажираха да премахнат Шенгенските визи за турски граждани в края на 2016-а година. На срещата на върха в Брюксел тази вечер премиерът Ахмед Давудоглу обеща турската брегова охрана да пази морската граница с Гърция и да се бори с трафикантите на хора за спиране потока от бежанци към Европа.

Правителството на Турция се съгласи с Плана за действие, изготвен от европейците. Той предвижда мерки за задържане сирийските бежанци на турска земя, тяхната регистрация и интеграция.

Освен охрана на бреговете, откъдето тръгват лодките с мигранти за гръцките острови, Анкара трябва да засили контрола по сухопътната си граница с Гърция и България. Всеки месец посланиците от ЕС ще получават доклади за прилагането на мерките и дали потокът от мигранти намалява. Турският премиер Амед Давудоглу:

Бих искал да ви кажа, че мигрантите ще намалеят, но не мога. Защото никой не знае какво ще се случи в Сирия. Мога да ви уверя, че Турция ще изпълни всички свои обещания в плана за действие. Той ще доведе до повече законна миграция към ЕС, вместо сегашната нелегална имиграция.

За подобряване условията на бежанците в Турция ЕС ще задели 3 милиарда евро. Кой колко пари ще даде за този фонд, тази вечер не стана ясно. На въпрос за българската вноска премиерът Бойко Борисов отговори:

Нито сме предупредени, нито ни е казано колко. Аз дадох 50 хиляди евро. Като казах дадох, имам предвид България, тези 50 хиляди евро от милиард и 800 евро, които в Малта гласувахме за Африка. Огромна сума за нас, но мисля, че достатъчно и осезателно подпомогнахме тези милиард и 800.

Борисов поиска падането на визите само за определени категории турски граждани:

Ние имахме по време на социализма, тези, които сме по-стари, помним, т.нар. служебни паспорти, които имаха държавните служители, спортните федерации, което до голяма степен облекчаваше движението. Би могло да се направи на Турция изключение в либерализация на визите за държавните служители, за общинските служители, за бизнеса.

Във финалната декларация не се прави такова разграничение, а се обещава либерализация през октомври 2016-а, като условието е до юни Турция да прилага изцяло споразумението за обратно приемане на нелегалните имигранти, обясни председателят на ЕК:

Има връзка между споразумението за реадмисия и визовата либерализация, която запазваме.

Европейците обещаха нов тласък на турския път за членство в съюза. Председателят на Съвета Доналд Туск:

Нека едно да е ясно – двете страни се договориха да ускорят темпото на преговори, но стандартите и критериите за покриване остават същите.

След 2 седмици ще се отвори 17-ата преговорна глава по икономическата и валутна политика. До март догодина Еврокомисията ще препоръча отварянето на още глави, без да се поема ангажимент тази вечер, че страните-членки ще го одобрят.

Жан-Клод Юнкер: За танго са нужни двама. Ще предложим отварянето и на глава 24 - за правосъдие, основни свободи и сигурност. Оптимист съм, че се движим в правилната посока, но трябва да преодолеем различните виждания при преговорите.

Доналд Туск потвърди множеството различни мнения за турското еврочленсто като се пошегува с колегата си Юнкер:

В Европа трябва да танцуваме "Макарена", а не танго.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!