Бюджетната комисия одобри увеличаване на парите за култура, ред социални плащания остават замразени

Служителите в НОИ с увеличени заплати от догодина

| обновено на 30.11.15 в 15:50
Снимка: БГНЕС

Още 10 млн. лева допълнително за култура гласуваха депутатите от бюджетната комисия в парламента, където на второ четене се разглежда финансовата рамка за следващата година. Парите ще бъдат разпределени между Министерството на културата и общините, за да може те да стигнат и до държавните, и до общинските структури. След като работещите в сферата на културата и просветата протестираха заради изключително малките суми, насочени към сектора им, те получиха обещание от управляващите за осигуряване на допълнителен ресурс. 

След протестите на служителите в библиотеките, галериите и читалищата, бюджетната комисия обеща 10 млн. лева повече за тях, които ще бъдат разпределени между държавни и общински структури. 2 млн. лева допълнително за заплати ще има и за служителите на НОИ, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова:

Това беше един от най-коректните организации и министерства, които си направиха съкращението в рамките на 10-те процента по бюджета. Лично смятам, че точно тези организации, които го направиха, е нормално, разбира се, с натиск на бюджета, сега да компенсират останалите на работа хора, поели натоварването на съкратените бройки с увеличение, именно поне в този размер. Два милиона лева смятам, че не са проблем в приходите от осигурителни вноски.

Увеличението в НОИ беше предложение на ДПС, което бе подкрепено и от управляващите. Те обаче се отказаха да увеличат и парите за служителите на Здравната каса.

От Лекарския съюз сигнализираха за огромни проблеми при финансирането на болничната дейност, защото всяка болница ще има опредена квота за всички дейности

Депутатите оставиха замразени редица социални плащания като обезщетението за безработица - на 7,20 лева на ден и майчинството за втората година - на 340 лева месечно. Пенсиите ще бъдат увеличени с 2,5 на сто от 1 юли, въпреки че имаше предложения за по-сериозен скок.

С друго решение депутатите увеличиха с 20 млн. лева квотата за ваучери за храна, които могат да купуват фирмите. Така догодина общата сума по това перо е 260 млн. лева.

Заседанието се проведе без "Атака" и  БСП -  Лява България, защото депутатите напуснаха демонстративно Румен Гечев обясни:

Те ми дават преди две минути проекта за бюджета - ДОО. Няма го големият бюджет, няма го на Здравната каса, няма ги становищата. Аз съм член на комисията, нямам никакви материали две минути преди започването на заседанието. В момента това, което става тук, е атентат срещу демокрацията в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!