Проверяват и съдържанието на разговорите в "Яневагейт"

| обновено на 30.11.15 в 18:26
Владимира Янева
Снимка: БГНЕС
В рамките на образувано вече досъдебно производство се проверява и съдържанието на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова. Това съобщи главният  прокурор  Сотир Цацаров. Ще се разследват и твърденията, че Янева е викала Ченалова при себе си и се е интересувала от конкретни дела, които тя гледа, включително и това, че по едно от делата е имало интервенция от страна на главния прокурор.

Самият Цацаров отрече да е имал интерес към дело и сведе разговора "Янева-Ченалова" до разговор между две дами, които споменават "някакви имена".

Обвинител номер едно не възнамерява да се оттегли от поста си докато тече досъдебното производство. Той отново отрече да се е виждал с обвиняемата Янева.

Премиерът Бойко Борисов няма отношение към повдигане или неповдигане на обвинения на Владимира Янева. Делян - независимо дали е Добрев, или е Пеевски - по никакъв начин не е провеждал някакъв разговор, че било въздействано една от двете дами да не бъде обвинявана.

Цацаров отрече да е замесен в аферата "Яневагейт":

Замесен си, когато си замесен с действие. Споменат си, когато фигурираш в нечии диалог. Не се чувствам замесен, а се чувствам като човек, чието име съвсем съзнателно е положено в целия този сценарий. Той цели да вдигне високо едно знаме, което знаме да легитимира определена част от политическия спектър като истински, безупречни, непогрешими и носители на единствената правда.

Цацров обвърза скандала "Яневагейт" с промените в Конституцията и предложенията на една партия за промяна, свързани със статута на главния прокурор. На въпрос за думите на лидера на ДСБ, че самият Цацаров е жертва и има интерес да бъде изчистено името му препоръча:

Моля ви се, лидерът на тази политическа сила не е човекът, който ще ме призове да си изчистя името, защото аз няма от какво да се срамувам. Нито лидера на тази политическа сила е човекът, който мен ще ме определи за жертва. Бих го посъветвал да се концентрира върху себе си.

Правосъдният министър Христо Иванов не се съгласи, че и част от пълзящия преврат за сваляне на премиера и главния прокурор.  Той също видя сценарий за появата на тези записи, точно когато се водят разговорите за промени в Конституцията. Според Иванов,  преди да се фокусираме върху сценаристите, трябва да се проверят твърденията за зависимости в СГС, за които се говори от години. 

Не се съгаси, че е част от "пълзящ преврат" и с другият заподозрян - председателят на ВКС Лозан Панов, който призова и получи отказ от президента да съдейства за изясняването на случая:

Понякога и мълчанието е отговор.

Христо Иванов смята, че има шанс за  проверка на разговора Янева-Ченалова, независимо от това, че всички цитирани от тях участници отрича да са правили това, което твърди, че са правили.

Никъде нямаме никакво съмнение. В това, че тези записи не се появяват случайно. Те не са намерени на пейка в парка, те са част от телефони, викат се хората да дадат обяснения, потвърждават тези факти.

Темата се дебатира и на заседанието на ВСС в опит да се поставят някакви срокове за приключване на проверките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!