Депутатите заложиха дефицит от 1,8 млрд. лева в държавния бюджет за догодина

Снимка: БГНЕС

Дефицит от 1 милиард и 800 милиона лева заложиха депутатите в държавния бюджет за догодина. Той предвижда и поемане на нов дълг от 5 милиарда и 300 милиона лева. Тъй като дебатите започнаха скоро, все още не се е стигнало до ключовите текстове за дълговата политика. За разлика от гласуването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса, сега почти всички министри от кабинета слушат дебатите.

Повече пари за учените от БАН поискаха от Реформаторския блок и припомниха вече известното сравнение, че част от тях получават по-малка заплата от тази на хигиенистка. От ДПС пък предложиха програма за инвестиции в три различни области, представена от Петър Чобанов:

Едно от предложенията ни засяга възможността за изграждане на детски градини в кварталите с преобладаващо ромско население. Не може да има истинска интеграция без образование, което да събуди интереса на децата. Другата програма, която предлагаме, е инвестиционна програма "Възраждане на слаборазвитите райони". Другата програма, която предлагаме тук, е "Превенция за наводнения чрез почистване на речни корита".

От БСП поискаха повече приходи и разкритикуваха разходната част на бюджета, защото тя не осигурява достатъчно подкрепа за икономически растеж според Румен Гечев:

Няма как изведнъж от около 500 милиона капиталови разходи последните години, тук се появяват числа, които гонят почти 3 милиарда лева. Това не може да бъде прието като скрит буфер на правителството и нека тези пари да отидат за икономически растеж и държавност, които ще бъдат насочени към българските общини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!