Фандъкова беше сред 1000 кметове, поканени на срещата на местните власти в рамките на Световната конференция за климата

Снимка: БТА

Близо 1000 кметове и представители на местни власти от целия свят се събраха на среща в Париж в рамките на Световната конференция за климата, за да обсъдят заедно мерките за устойчивостта на градовете срещу климатичните промени.   Сред участниците е кметът на София Йорданка Фандъкова

"Бъдещите поколения ще ни съдят за успеха и още повече - за провала (в мерките за климата)" - заяви френският президент Франсоа Оланд пред събралите се в Париж стотици кметове, представители на около 600 милиона от земните жители. Форумът е ръководен от кмета на Париж Ан Идалго и Майкъл Блумбърг, специален пратеник на ООН за градовете и климатичните промени. На срещата присъстват и фигури от бизнеса и неправителствени организации, както и знаменитости като актьорите Робърт Редфорд и Арнолд Шварценегер (бивш губернатор на Калифорния).
Със съзнанието, че днес 70% от вредните емисии идват от градовете, участниците, сред които е и кметът на София Йорданка Фандъкова, обединяват усилия за намаляване на вредните газове (с 3,7 гигатона до 2030 г.) и обсъждат средствата за преминаване към изцяло чисти енергии в перспективата до 2050 г. На следобедните сесии те обменят опит в практическите решения в областта на строителството, промишлеността и транспорта, както и за гражданското участие в процеса.
Решенията от срещата ще бъдат представени утре на конференцията за климата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!