Политическите сили във Франция се впускат в сложна битка преди втория тур на регионалните избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След историческия пробив на френската крайнодясна партия "Национален фронт" на вчерашния първия тур на регионалните избори политическите сили се впускат в сложна битка за предстоящия балотаж. До него достигат партиите, надхвърлили 10-процентовия праг.

"Националният фронт е пред вратите на властта" – пише вестник "Льо паризиен" след вчерашния изборен резултат, който изведе крайните националисти начело сред френските политически сили. Повела в 6 от 13 региона, крайната десница е на път да спечели в три от тях на балотажа идната неделя. Нейната лидерка Марин льо Пен определи резултата като израз на "бунт на народа срещу елита".

Левицата и десницата са изправени пред дилемата за тактиката си за втория тур. Бившият президент Никола Саркози, чиято партия на републиканците не постигна мечтания политически реванш, отказа всякакви сливания или оттегляния на листи в полза на съперниците си за ограничаване на Националния фронт, но решението му очевидно ще предизвика отпор и конфликти на предстоящото заседание на партийното бюро. Социалистите засега също не послушаха целокупно съвета на лидера си Жан-Кристоф Камбаделис за оттегляне на кандидатите в името на "републикански съюз" срещу "Националния фронт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!