Оправдаха кмета на Ямбол по дело за длъжностно престъпление

Георги Славов

Кметът на Ямбол Георги Славов беше оправдан по дело за ощетяване на общинския бюджет за над 2 млн. лева. Решението на Бургаския апелативен съд може да бъде оспорено пред върховните магистрати. 
Състав на Апелативния съд в Бургас отмени ефективната присъда на Ямболския окръжен съд от 2011 година. Ямболските магистрати признаха Славов за виновен за превишаване на правата и злоупотреба със служебното положение и го осъдиха на 3 години и осем месеца затвор, както и на лишаване от право да заема длъжност кмет на община. 
Кметът Георги Славов е обвинен в длъжностно престъпление, че е нарушил служебните си задължения и е превишил властта и правата си за обществена поръчка за ремонт на магистрален водопровод и канализация по две ямболски улици в периода 2008-2010 година. На базата на сключения договор и издадени от фирмата фактури за строително-монтажни работи той е наредил плащане в размер 4,256 млн. лева, като сумата превишава действителната с над 2 млн. лева. 
Съдебната сага продължава повече от 5 години, като в нея взеха участие седем съдебни състава - два от Ямболския окръжен съд, три от Бургаския апелативен съд и два от Върховния касационен съд. 
Днешното решение отново подлежи на оспорване пред Върховния касационен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!