18 души на съд във Франция за трафик на имигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

18 души са изправени на съд в Северна Франция за организиран трафик на нелегални имигранти от Албания, пренасяни по море до Великобритания срещу крупни суми.

Прокуратурата на френския град Рен изисква 7- и 8-годишни ефективни присъди за главните организатори на френско-албанска мрежа за трафик на мигранти, действала по атлантическото крайбрежие в Северна Франция. За около 1 година тя е прехвърлила нелегално по море във Великобритания повече от 200 албанци. Трафикът се е извършвал нощем с катери и яхти от малки пристанища, а средните тарифи са били по 6000 евро на човек, понякога достигали до 20 000 евро на семейство.

14 от подсъдимите са френски моряци от областта Бретан, наети от трафикантите. Пред съда повечето обясняват, че са били безработни и финансово затруднени. Прокурорът по делото ги обвинява в "злоупотреба с човешкото нещастие" и изнудване с "колосални суми". Очакваните присъди за моряците са от 2 месеца до 3 години затвор и глоби.

Задочна присъда ще получат двама от "мозъците" на мрежата, албански граждани, обявени за международно издирване. Двама от заподозрените са се самоубили по време на разследването, припомня в. "Уест Франс".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!