Със 189 гласа "за" на трето четене минаха промените в Конституцията

| обновено на 16.12.15 в 12:59
Снимка: БГНЕС

Със 189 гласа "за" на трето четене парламентът прие промените в Конституцията. Народните представители гласуваха поименно в пленарната зала. "Против" бяха 39, а един гласува "въздържал се".

Промените подкрепиха депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт, ДПС, "Атака" и част от независимите народни представители. "Против" гласуваха депутатите от "БСП лява България". Единственият, който гласува с "въздържал се" беше Корман Исмаилов от  Реформаторския блок.

В гласуването не взеха участие депутатите от Реформаторския блок Радан Кънев, Атанас Атанасов, Петър Славов, Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Вили Лилков.

Промените в основния закон разделиха Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. 11 от 25 членове на Съвета ще се избират от парламента с две трети от гласовете на народните представители. Отпада разпоредбата, с която решенията на ВСС за назначаване, повишаване и понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи се вземат с тайно гласуване. Инспекторатът към ВСС ще извършва и проверки за почтенност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи. Повишава се отчетността на главния прокурор.

Новите текстове включват и Висшия адвокатски съвет в кръга на органите, които могат да сезират Конституционния съд, когато със закон се нарушават права и свободи на гражданите. Изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на този закон ще довършат своя мандат.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов определи днешната дата като историческа:

В 2015 година има промяна на българската Конституция, която дава по-голямата независимост на съдебната система, поправки, които само преди година-две бяха немислими за българския парламент. Днес, заедно с колегите, които дадоха гласа си "за", даваме възможност съдиите да избират своите съдебни ръководители. Съдиите са тези, които могат с колегията да бъдат по-независими. Това, което направихме и което беше немислимо в началния етап на разговорите и на дебатите, които се водеха – да отпадне тайното гласуване.

Цветан Цветанов се обърна и към партньорите на ГЕРБ в управлението:

ГЕРБ и РБ трябва да бъдат силни партньори, които заедно с останалата парламентарна подкрепа, за която искам специално да  благодаря на ПФ и на АБВ, дават възможност да правим политики, защото колеги и приятели от РБ, ГЕРБ се нуждае от силен партньор. ГЕРБ не се нуждае от комплексиран партньор, който да повишава градуса на напрежението и да смятаме, че това е правилният път за силна и обединена България.

Самоцелните промени в Конституцията, които се правят много често под диктовката на едни или други групи, няма да доведат до особен резултат, заяви лидерът на БСП Михаил Миков и обясни, че с гласуваните промени, мнозинството е избрало пътя на компромисите.

Продължаваме да бъдем изключителни песимисти по отношение на разделянето на ВСС. И още веднаж ще заявя, че това ще води до капсулиране, до затваряне вътре в системата, затваряне и от обществените проблеми, затваряне и от проблемите, които гражданите всеки ден поставят пред нас в приемните, когато се срещаме в избирателните райони.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че са приети единствено възможните конституционни промени, които са за правомощията на обикновено Народно събрание:

Ние постигнахме възможното. Отричането на днешното постижение е проява на национален нихилизъм, който ще вреди на образа на България. Ако някой иска по-дълбоки реформи, в това число се обръщам и към съдиите, то трябва да прозрем елементарната истина, че синонимът на радикални реформи се казва учредяване на ново Велико Народно събрание. Другото са мантри, заклинания. Днес 43-тото Народно събрание си свърши работата. Идва ред на процесуалните закони и на Закона за съдебната власт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!