Депутатите от временната парламентарна комисия свалиха имунитета на Волен Сидеров

Снимка: БГНЕС

На закрито заседание депутатите от временната парламентарна комисия свалиха имунитета на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров във връзка с негови действия в Батак и проявена агресия спрямо екип на телевизия "Скат". Искането е на главния прокурор за възбуждане на наказателно преследване и за тези два случая. 

Най-вероятно утре или в петък въпросът за депутатската защита на лидера на "Атака" ще влезе в пленарната зала. Работата на комисията започна с дебат дали да бъде открито или закрито заседанието, но заради класифицираната информация и документи, които бяха предоставени, народните представители решиха да закрият заседанието. Волен Сидеров има правото да присъства, но не се възползва от това и не дойде да вземе участие в дебата. Председателят на комисията - депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев обясни:

Имаше предложение да прекратим по една от точките разискванията и да поканим господин Сидеров да се яви, за да ни обясни какво точно е станало, само че, позовавайки се на разпоредбите в правилника за организацията и дейността на Народното събрание, че всеки един народен представител може да участва в работата на всяка една комисия, без да гласува в нея. Осем от колегите счетоха, че господин Сидеров е уведомен, тъй като съобщението за работата на тази комисия е от 24 часа, преди да започне.

В този случай искането на главния прокурор не е "задържане под стража", уточни още Главчев. 

Сега няма такова искане. Единственото искане от главния прокурор и по двата казуса е само снемане на депутатския имунитет. Комисията предлага проект за решение, а пленарна зала решава какво точно да стане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!