Владимир Уручев: Енергийният съюз трябва да осигури на гражданите сигурна и достъпна енергия

Снимка: БГНЕС

Развитието на Европейския енергиен съюз ще бъде представено в София от евродепутата Владимир Уручев, който е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европарламента. Преди дни беше приета резолюция, в която евродепутатите посочват, че Енергийният съюз трябва да осигури на гражданите сигурна, устойчива и достъпна енергия.

Докладът на Европарламента поставя акцент върху необходимостта от диверсификация на енергийните доставки, по-пълноценното използване на съществуващите енергийните източници на Евросъюза, развиване на собствените енергийни ресурси, намаляване на емисиите на парникови газове. В документа се призовава към взаимно свързване на електроенергийните системи за завършване на европейския вътрешен пазар на електроенергия.

Все още остават и някои спорни теми, сред които възможностите за колективно закупуване на газ от трети страни на доброволен принцип, каза евродепутатът Владимир Уручев и обясни:

Става въпрос и за шистовия газ, за хидравличното разбиване, за ядрената енергетика и целите, които си поставя в различните области енергийна ефективност, възобновяема енергия, намаляване на емисиите, как се решават спорните моменти.

Крайната цел от изграждането на Европейския енергиен съюз е гражданите да усетят ползите от него, допълни Уручев:

Гражданите ще ги усетят тогава, когато възникне пазар и се появи конкуренция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!