Христо Иванов: Новият правосъден министър ще има възможност да рестартира съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов заяви, че Екатерина Захариева ще има възможност да рестартира съдебната реформа. По  думите му, Захариева има качества за съдебен министър:

Големият въпрос  е - какъв ще бъде мандатът, за какво тя ще има подкрепа. Дали просто закърпваме оная част от тапета, която е паднала, за да не седи грозна дупка на стената или всъщност този път политическите сили и тук изобщо не говоря само, дали са от мнозинството и от опозицията, са разбрали, че тази реформа е много тежка.

Христо Иванов коментира, че големият проблем е справянето със системната корупция в съдебната власт и неработещите управленски институции:

Това не са реформи, с които се режат лентички и се отчитат бройки и се прави пиар. Големият въпрос е, дали г-жа Захариева ще има подкрепа за това. Въпросите са към това - какъв консенсус ще стои зад нея - политически? Премиерът говори за една мярка, която беше приета със стратегията за съдебна реформа - т.е. да се направи задълбочена експертиза от страна на Европейската комисия и експерти от страните-членки на конкретната работа на прокуратурата, на база на която диагностика да се направи наистина план за реформи там. Поздравявам премиера най-искрено за тази негова инициатива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Екатерина Захариева положи клетва като министър на правосъдието

Със 126 гласа Екатерина Захариева беше избрана за министър на правосъдието. Единствено ГЕРБ и АБВ дадоха пълната си подкрепа за Захариева. БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против, а Реформаторският блок, Патриотичният фронт и Български демократичен център се..

обновено на 18.12.15 в 12:34